Dolar 44,7546
Euro 52,7486
Altın 6.905,35
BİST 14.247,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 25°C
Az Bulutlu
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Per 26°C
Cum 26°C
Cts 20°C
Paz 20°C

TMO işçileri ücret adaleti istiyor

TMO işçileri ücret adaleti istiyor
28 Ağustos 2022 18:43
444
A+
A-

Asgari ücretin altında maaş aldıklarını söyleyen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yevmiyeli çalışanları basın açıklaması gerçekleştirdi. Ayda 20 gün çalışan işçiler, yevmiye olarak kendilerine 145 lira verildiğini ve bu maaşın 2021 yılının asgari ücret oranından dahi düşük olduğunu söylediler.

 

 

Aldıkları yevmiye ücretlerinin düşüklüğünden şikayet eden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çalışanları, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Temsilciliğinde basın açıklaması yaptı. İşçiler adına basın metnini Evren Tetik okudu.

 

“KÖLELEŞTİRİLEREK ÇALIŞMAYA ZORLANIYORUZ”

 

Temmuz ayında asgari ücrete gelen zam oranından TMO çalışanları olarak hiçbir şekilde faydalanmadıklarını söyleyen Tetik, düşük ücretlerle çalışmaya mecbur bırakıldıklarını söyledi.  Aylık ortalama 20 ya da 22 gün çalıştıklarını   yevmiye ücretlerinin 145 tl olduğunu söyledi. Aldıkları ücretin çok düşük olduğuna dikkat çeken Tetik, “Bu haliyle bırakın Temmuz ayında gelen zamdan faydalanmayı 2021 Ocak ayında yenilenen asgari ücret oranına bile denk düşemiyoruz. Her birimiz kendisinin, ailesinin, evinin geçimini sağlamaktan sorumluyuz. Yaşamamız için gereken ücretleri alamıyor, emek veren işçiler olarak açlık sınırı denilen ücretlerin altında köleleştirilerek çalışmaya zorlanıyoruz. Bizim emeğimizle para kazananlar ceplerini doldururken, bizler hakkı olanı almaktan alıkonuluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 “YEVMİYENİZ BUDUR HİÇBİR ŞEY YAPAMAYIZ”

 

TMO müdürü İsmail Karaköy’e defalarca içinde bulundukları durumu anlatarak zam talep ettiklerini dile getiren Tetik, “Tüm çabalarımıza rağmen maaşımızda hiçbir iyileştirme yapılmamış, aksine ‘1 yıllık sözleşmeniz budur, yevmiyeniz budur hiçbir şey yapamayız’ denilerek geri çevrildik. Emek vererek çalışan işçilere bu yapılanlar yasal olarak suçtur ve hak ihlalidir. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz her geçen gün insanca yaşama hakkımızı elimizden alırken hak ettiğimiz ücretlerin verilmemesi bu düzen içinde ölün demekle aynı şeydir” diye konuştu.

 

“MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ”

 

Emeklerinin karşılığını almak için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Tetik, “Tüm bu şartlar sağlanana kadar sesimizi duymaya, hak mücadelemizi görmeye devam edeceksiniz. Sınıf dayanışmasından gelen gücümüzle bu mücadeleyi büyüteceğiz. Bu şartlarda çalışmaya mecbur bırakılan her işçi bu mücadelenin bir parçasıdır” dedi.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.