“Liman genişlesin ama Atatürk Parkı’nın önü kapatılmasın”

Mersin Limanı’nı ziyaret eden Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetimi, MIP Genel Müdürü Johan Van Daele ve diğer yetkililerle görüşerek genişleme projesi ile ilgili bilgi aldı.
Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, beraberinde Başkan Yardımcısı Jozef Atat, Yönetim Kurulu Üyeleri Atahan Çukurova, İskender Botros ve Bekir Yıldız, Genel Sekreter Kaptan Mesut Öztürk ve Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar ile birlikte Mersin Limanı’nı ziyaret etti.
MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, Operasyon Müdürü David Van Eynde, Ticaret Grup Müdürü Kerem Kavrar, Proje Direktörü Necdet Aksoy ve Proje Müdürü Serkan Mahmutoğlu ile görüşen MDTO Yönetimi, son dönemde kent kamuoyunun gündeminde olan liman genişleme projesi hakkında bilgi aldı.
Mersin Limanı’nın 2020 yılı yük hacimlerine ilişkin bilgilerin paylaşıldığı toplantıda, pandeminin olumsuz etkilerine rağmen geçtiğimiz yıl limanda 1,5 milyon ton dökme yük, 2 milyon TEU konteyner elleçlendiği ifade edildi. Bu kapasiteye 2016 yılında hizmete alınan EMH-1 Terminali ile erişildiğine dikkat çekilen toplantıda, söz konusu terminalin hizmete alınmasından sonra limanın yük hacminin 1,8 milyondan 2,6 Milyon TEU’ya çıktığı bildirildi.
Herhangi bir limanın sağlıklı çalışabilmesi için, yüzde 70-75 kapasite ile çalışması gerektiğinin belirtildiği toplantıda, Mersin Limanı’nda bu kapasitenin aşıldığı, artan işlem hacmine bağlı olarak limanda yaşanan sıkışıklığın EMH rıhtımının ikinci aşaması olan genişleme projesi ile çözülmesinin planlandığı açıklandı.
“KAPILARLA İLGİLİ PROJELER HEMEN BAŞLAMALI”
Toplantıda konuşan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, şu anda liman trafiğinde ve şehir trafiğinde büyük sıkışıklık olduğunu, giriş çıkış işlemlerine acilen çözüm üretilmesi gerektiğini, bu nedenle kapılara ilişkin projeye 2 yıl içinde değil, beklemeden başlanmasının zorunlu olduğunu belirtti.
ATATÜRK PARKI HASSASİYETİ
Lokmanoğlu, Mersin için planlanan Ana Konteyner Limanı’nın mutlak surette, en kısa zamanda yapılması gerektiğini ifade ederek, bu yatırımın tamamlanmasına kadar mevcut limanın bölgemizin artan ticaret hacmine cevap verebilecek şekilde kapasite artırımına gitmesi gerektiğini vurguladı.
Lokmanoğlu ayrıca konteyner taşımacılığının büyük ölçüde mega gemilerle yapıldığı günümüzde ana konteyner gemilerinin limana yanaşmasına imkan verecek şekilde rıhtımların uzatılmasına yönelik projeye de ihtiyaç olduğunu ancak bu projenin Atatürk Parkı’nın önünü kapatmayacak şekilde planlanması gerektiğini ifade etti.
Limanın ve limana yönelik çalışmaların başta kent dinamikleri olmak üzere bu şehirde yaşayan her vatandaşı yakından ilgilendirdiğini belirten Lokmanoğlu, söz konusu projeye ilişkin bugüne kadar yeterince yapılmamış olan bilgilendirmenin her kesime yapılması gerektiğini söyledi.
MDTO Yönetimi daha sonra denizden ve karadan liman sahasını inceleyerek, planlanan projelerin detaylarına ilişkin MIP yetkilileri ile görüş alışverişinde bulundu.
















