Dolar 44,1654
Euro 50,9277
Altın 7.121,73
BİST 12.956,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 19°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
19°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 22°C
Per 15°C
Cum 16°C

Muhtarlar, ilk seçimlerde müşterek oy pusulası istiyor

Muhtarlar, ilk seçimlerde müşterek oy pusulası istiyor
28 Ekim 2024 14:19
166
A+
A-

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Türkiye’de kadınlara muhtar seçilme hakkının verilişinin 91. Yılını kutladı.  Son seçimlerde Mersin’de 50 kadının muhtar seçildiğini belirten KA.DER Şube Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, “Bundan sonraki ilk seçimlerde muhtar adaylarının da müşterek pusulada yer almasını istiyoruz. Seçmenin tercihinin sonuca doğru yansıması için muhtarların oy pusulalarının birleşik oy pusulasına dönüştürülmesi şart” dedi.

 

 

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), kadınlara muhtar seçilme hakkının verilişinin 91. Yılını Mersin’deki kadın muhtarlarla kutladı. Muhtarlar, üzerinde 91, yıl yazan pastayı hep birlikte kesti.

Etkinlikte bir konuşma yapan KA.DER Mersin Şube Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, ülkemizde kadınların, 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan köy kanunu değişikliği ile muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandıklarını, 2 Kasım 1933’te Aydın’ın Güre ilçesine bağlı Demirci Dereköyü’nde yapılan seçimlerde de Gül Esin Aydın’ın Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı olduğunu hatırlattı.

 

“MUHTARLIKLAR KADIN TEMSİLİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

 

Dinçer, “O günden bu yana geçen süre içinde kadınlar muhtarlık kurumunda çok az bir şekilde yer aldı.

Köy ve mahallelerden başlayarak kadınların yönetimlerde ve karar alma mekanizmalarında temsil edilmesi, gerçek demokrasinin oluşturulmasında en önemli basamaklarından biridir.

KA.DER olarak bize özgün olan ve 1829 yılından itibaren bir yönetim modeli olarak var olan muhtarlık kurumunu, kadınların yönetimlere katılmaları açısından oldukça önemli ve değerli buluyoruz.

Bu anlamda, ülkemizdeki yerel yönetimlerin beşiği olan mahalle ve köy birimlerini oluşturan muhtar ve ihtiyar meclislerinde kadın temsilinin arttırılmasına katkı sunmak, yerelde kadın sorunlarının görünürlüğünü arttırmak için çaba harcıyoruz” dedi.

“MUHTAR SAYISI 20’DEN 50’YE ÇIKTI”

 

31 Mart 2024 seçimlerinde Mersin’de, 20 olan kadın muhtar sayısının 50’ye çıktığını ifade eden Dinçer, “Her yerel seçimde olduğu gibi 31 Mart 2024’te de yaşanılan en büyük sorun, muhtar adaylarının oy pusulaların müşterek oy pusulası olmaması.

Muhtar adayları, seçmeni dolaşırken oy pusulası dağıtma, okul girişinde seçmene oy pusulası verme, oy kabininde oy pusulalarının çalınmasına karşılık, en az seçmenin 3 katı oy pusulası bastırmak zorunda kalıyor.   

Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak muhtarların oy pusulalarında bileşik oy pusulamasına geçilmeli.  Ayrıca muhtar adayları adaylık başvurularını seçim günü sabah sandık kuruluna veriyorlar. ,

Kasıtlı veya kasıtsız, kendileri de aday olan muhtar azaları sandık kurulunda görev alabiliyor. Ortaya çıktığında seçim kuruluna yapılan itirazlarda kabul edilmiyor.  Seçmenin tercihinin sonuca doğru yansıması için muhtarların oy pusulalarının birleşik oy pusulasına dönüştürülmesi şart.

31 mart seçimden önce bir gazetenin yaptığı röportajda hedef 50 demiştim, sonuç 50. KA.DER Mersin şubesi olarak 25 – 26 Kasım 2023’te ulaşabildiğimiz veya bize ulaşan kadın muhtar adaylarına siyaset okulu açtık.

7 Mart 2024’te kadın adayları basına tanıtım toplantısı düzenledik. Seçim çalışmaları süresince kadınlara aday olun, seçmene kadın adaya oy verin dedik.

Kadın muhtar sayısının 50 olması bir tesadüf değildir.  8 i 21 yapmıştık. 21’i niçin 50 yapamayalım diye yol aldık.

Her seçimde yüzde 100’ün üzerinde artış sağlıyoruz. 31 Mart 2024 seçimlerinde kadın muhtar sayımız 50’ ye ulaştı. Seçilen kadın muhtarlarımızı kutluyor, mahallelerinde başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.