Dolar 45,8248
Euro 53,4784
Altın 6.687,67
BİST 13.662,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
26°C
Hafif Yağmurlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Mersin “hak ettiği payı” istiyor

Mersin “hak ettiği payı” istiyor
18 Kasım 2025 09:31
180
A+
A-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2026 yılı bütçe görüşmeleri sürerken, MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan,   ulaştırma yatırımlarının  daha hızlı tamamlanabilmesi için Mersin’in 2026 bütçesinde “hak ettiği payı” alması gerektiğini söyledi.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2026 yılı merkezi yönetim bütçe görüşmeleri devam ederken, önümüzdeki günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesi de ele alınacak.

Bu çerçevede, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği(MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir ağırlığa sahip olan Mersin’e yapılan ulaştırma yatırımlarının hızlanması için Ankara’ya çağrı yaptı.

 

Kayan, Mersin’in özellikle son iki yılda ihracat temposunu artırarak Türkiye’nin dış ticaretinde en güçlü illerden biri haline geldiğini hatırlattı. Başkan Kayan, “2024 yılını 8,3 milyar dolarlık ihracat ile kapatarak ülke ihracatında 7. Sırada yer alan Mersin, 2025’in ilk 9 ayında ise istikrarlı büyüme ile 6 milyar 75 milyon dolarlık performans sergiledi.

Kent büyüyor, üretim kapasitesi artıyor, iş dünyasının dinamizmi sürüyor. Bu dinamizmin karşılığını ulaştırma yatırımlarında aynı hızla görmek istiyoruz” dedi.

 

Mersin’in ekonomik büyümesinin liman, serbest bölge, tarım ve sanayi üretimindeki geniş tabanlı hareketlilikten beslendiğini vurgulayan Kayan, kentin dış ticarette Türkiye’nin üst sıralarına yerleştiğini belirterek iş dünyasının rekabet gücünün korunması için ulaştırma yatırımlarının hızla tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.

 

Mersin’e ulaştırma alanında son yıllarda önemli yatırımlar yapıldığını, özellikle Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın tamamlanarak hizmete açılması, D-400 karayolunda yapılan kapasite artırımları, otoban bağlantı yollarının güçlendirilmesi, organize sanayi bölgeleri bağlantı yolları, Akdeniz Sahil Yolu Projesi’nde sona yaklaşılması, Çeşmeli–Taşucu güzergahının yapım çalışmalarının başlaması ve Mersin–Adana–Osmaniye–Gaziantep yüksek standartlı demiryolu hattında sahada ilerleme kaydedilmesinin kent adına kıymetli adımlar olduğunu vurgulayan Kayan, tüm bu yatırımların hızlanması için Mersin’in 2026 bütçesinde görünür bir yer edinmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Bu yatırımların takvime bağlanmasını ve güçlü bir ödenekle desteklenmesini beklediklerini dile getiren Başkan Kayan, şunları kaydetti:

Demiryolu hattımızın tamamlanması, sadece yolcu hareketliliğini değil, ihracat lojistiğini de doğrudan etkileyecek.

Sahil yolunun eksik kalan kesimleri turizmin olduğu kadar üretimin de önünü açacak. Çukurova Havalimanı’nın karayolu ve demiryolu bağlantılarının güçlendirilmesi, bölgenin dış ticaret potansiyelini katlayacak.

Biz, 2026 bütçesinde Mersin’e ayrı bir pencere açılarak bu başlıkların güçlü bir bütçeyle desteklenmesini istiyoruz.”

default

Mersin iş dünyasının üretim ve istihdam konusunda üzerine düşeni yaptığını belirten Kayan, bütçe görüşmelerine atıf yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün Mersin’in ulaştırma altyapısına yapılacak her yatırım, yalnızca şehre değil, Türkiye’nin ticaret akışına nefes aldıracak yatırımlardır. Kentin hak ettiği payın, verilen sözlerin ve yarım kalan projelerin artık takvime bağlanmasını talep ediyoruz. Ekonomik göstergeler ortada, Mersin büyüyor, üretiyor, ihracat yapıyor. 2026 yılı bütçesinin Mersin’in omuzladığı ekonomik yükle uyumlu olmasını istiyoruz.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.