“Bakanlık TÜVTÜRK sorularına yanıt vermedi”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, araç muayene ücretlerindeki artışlar ve TÜVTÜRK’ün mali yapısına ilişkin yazılı soru önergesi verdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önergeye cevap verdi. Ancak bakanlık, vatandaşın TÜVTÜRK’e neden bu kadar para vermek zorunda kaldığı sorusunu cevapsız bıraktı.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “2024 ve 2025 yıllarında kaç araç muayene edildiğini, bu işlemlerden ne kadar gelir elde edildiğini, 2005 yılından bugüne TÜVTÜRK’ün toplam kazancının ne olduğunu ve bu gelirlerin ne kadarının Hazine’ye aktarıldığını sorduk. Ancak verilen yanıtta yalnızca işlem sayısı var; gelir yok, paylaşım yok, şeffaflık yok. Bu tablo, kamunun denetim yetkisinin bilinçli biçimde devre dışı bırakıldığını göstermektedir” dedi.
“32 milyon işlem var, ama milyarların hesabı yok”
Bakanlığın yalnızca iki yıl için toplam 32 milyonu aşan işlem sayısını açıkladığını hatırlatan Kış, bunun tek başına büyük bir ekonomik hacme işaret ettiğini belirtti:
Gülcan Kış, “İki yılda 32 milyondan fazla araç muayene edilmiş. Bu kadar yüksek işlem hacminin olduğu bir sistemde, milyarlarca liralık bir gelirden söz ediyoruz. Ancak bu gelirlerin ne kadarı kamuya aktarılmış, ne kadarı şirket bünyesinde kalmış buna dair tek bir veri paylaşılmıyor. Şeffaflıktan bu kadar uzak bir tablo kabul edilemez” dedi.
“10 dakikalık işlem için fahiş bedeller alınıyor”
Araç muayene süresinin ortalama 5-10 dakika arasında olduğunu hatırlatan Kış, ücretlerin bu hizmetin niteliğiyle orantısız olduğunu vurguladı:
“Birkaç dakika süren, standart bir kontrol işleminden bahsediyoruz. Ancak bu işlem için vatandaşlardan binlerce lira talep ediliyor. Üstelik son iki yılda bu ücretler yüzde 80’lere, bazı araç gruplarında yüzde 140’lara varan oranlarda artırılmış durumda. Bu artışların hangi maliyet kalemlerine dayandığını sorduk; buna dair de tek bir açıklama yok.”
“Kartla ödeme yapana ek yük: Hukuki dayanak yok”
Kış, kredi kartı ve banka kartı ile yapılan ödemelerde alınan ek hizmet bedeline de dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kanun açık; kartla ödemede vatandaştan komisyon talep edilemez. Buna rağmen TÜVTÜRK ek bedel alıyor. Bakanlık ise bu durumu reddetmek yerine, ‘vatandaş tercih ederse ödüyor’ diyerek geçiştiriyor. Oysa zorunlu bir hizmette böyle bir tercih özgürlüğünden söz edilemez. Hukuki dayanağı açıklanamayan bir uygulamayla vatandaşın cebinden ilave para çıkıyor.”















