Dolar 38,7484
Euro 43,6634
Altın 4.151,27
BİST 9.396,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Az Bulutlu
Mersin
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Aydıncık’ta balık çiftliği eylemi

Aydıncık’ta balık çiftliği eylemi
9 Mayıs 2025 17:26
3
A+
A-

Aydıncık açıklarında balık çiftliği kurmak isteyen şirketlere verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan idari dava kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti, Aydıncık’ta inceleme yaptı. Bilirkişi incelemesi öncesine Aydıncık iskelesinde bir araya gelen yurttaşlar, “Doğamıza, denizimize dokunma” sloganı attı.

 

Turizme zarar verdikleri gerekçesiyle Balıkesir ve Muğla kıyılarından çıkarılan balık çiftlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığının kararın doğrultusunda Mersin kıyılarında kümelenmeye çalışıyor. Mersin’in Aydıncık ilçesi kıyıları için de çok sayıda şirket balık çiftlikleri için ÇED başvurusu yaptı. Bu şirketlerden bir kısmına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ÇED gerekli değildir ya da ÇED olumlu raporları verildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Aydıncık Belediyesi ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği muhtelif zamanlarda verilen bu ÇED kararlarına karşı Mersin 1. İdare Mahkemesinde iptal davası açtı.

Dava kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti, Aydıncık kıyılarında ve açıklarında inceleme yaptı.

Bilirkişi incelemesi öncesinde Aydıncık iskelesinde bir araya gelen yurttaşlar, “, “Doğamıza, denizimize dokunma”, “Aydıncık’a sahip çıkıyoruz”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” şeklinde sloganlar attı.

 

BELEDİYE BAŞKANI KILIÇARPA: HER DAİM KARŞISINDAYIZ

 

Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa, “ÇED raporunda sonuçları hakkında çok net veriler ortaya konulmamış. Neresinden bakılırsa bakılsın, turizme bu kadar aç, bu kadar potansiyeli olan bir yerde bu balık çiftliklerinin kurulması kesinlikle kabul edilemez. Biz memleketimizde, ülkemizde balık çiftlikleri istemiyoruz. Ve balık çiftliklerinin her daim karşısındayız. Çocuklarımızdan aldığımız emaneti onlara daha iyi bir şekilde bırakmak için de var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

“TONLARCA KİMYASAL VE İLAÇ KULLANILACAK”

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, “Planlanan balık çiftliklerinin teknolojik olarak uygun olmadığını biz biliyoruz. Akıntı hızı uygun değildir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı Akdeniz kaynıyor şu anda. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü geçenlerde ölçüm yaptı. Akdeniz’in 34 derece olduğunu ve bu ısının normal olmadığını belirttiler. Bilirkişi heyetinde halk sağlığı uzmanı yok. Ama biz biliyoruz ki 34 derecede üretilecek balığın tüketilemeyeceğini biliyoruz.  Dolayısıyla insan sağlığını olumsuz etkileyecek balık çiftliğinin burada kurulmasına izin vermeyin sayın bilirkişiler. Bu balık çiftliklerinde biz biliyoruz ki tonlarca antibiyotik, tonlarca kimyasal, tonlarca dezenfekte ilaçları kullanılıyor. Bilim insanları balık çiftliklerinin sağlıklı olmadığını zaten teyit etmişler. Dolayısıyla biz sizlerden mesleki etik çerçevesinde karar vermenizi istiyoruz. Balık çiftliklerini ne Aydıncık’ta ne Silifke’de ne Anamur’da istemiyoruz. Bu doğrultuda insan hakları ve doğa hakları yönünde karar vermenizi ve raporunuzu o doğrultuda yapmanızı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.