GENETİĞİ BOZULMAMIŞ YEREL BUĞDAYDAN HALK EKMEK YAPILACAK
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kaliteli ve genetiği bozulmamış yerel buğday türlerinin yaygınlaştırılması projesi kapsamında, Silifke’nin Balandız Mahallesi’nde 13 üreticiye alım garantisi, tohum ve gübre desteği verdi.
Çiftçinin geçtiğimiz sonbaharda ekimini yaptığı yöreye özgü ve genetiği bozulmamış sarı buğday, önümüzdeki günlerde hasat edilecek. Hasat edilen buğday öncelikle talep edenlere satılacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kalan buğdayı piyasanın 2 katı fiyatına satın alacak ve o buğdaydan elde edilecek un, Halk Ekmek Fabrikası’nda ekmeğe dönüşerek, Mersinliler’in sofrasına ulaşacak. Proje ile hem yerel buğday türü olan sarı buğdayın yaygınlaşması sağlanacak, hem genetiği bozulmamış buğday tohumları korunup, gelecek nesillere aktarılacak, hem de çiftçi kazanacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi, projeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütüyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye’de çok sayıda buğday türü bulunduğunu, bunların veriminin de yüksek olduğunu belirterek, “Ama bizim bölgede üreticiye verdiğimiz sarı buğdayın verdiği lezzeti, ekmek kalitesini ya da o buğdaydan elde edilecek unla yapılacak yiyecek lezzetini bize sağlamaz. Bu nedenle hem ata tohumlarımızı hatırlatmak, hem de insanların sofrasına farklı lezzetlerin sunulabilmesi adına bu çalışmaları yapıyoruz” dedi.
Seçer, her yıl farklı bir ata tohumuna destek vereceklerini ve girdi maliyetlerini karşılayacaklarını söyledi.
İş arkadaşın biriyle yıllar sonra görüştük. Baktım ipincecik olmuş. Spora mı başladın dedim. Yok dedi, babama köyde eski Anadolu buğdayı ektiriyorum, üğüttürüyorum, onu da evde ekmek yapıp tüketiyorum, demişti. O günlerde bu açıklama bana hiç inandırıcı gelmemişti. Ta ki Canan Karatay la tanışana kadar.