Dolar 46,2802
Euro 53,6967
Altın 6.433,68
BİST 14.446,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 28°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
28°C
Parçalı Bulutlu
Sal 29°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 28°C

CHP’li Gülcan Kış’tan limon ihracatı yasağına tepki

CHP’li Gülcan Kış’tan limon ihracatı yasağına tepki
8 Nisan 2025 14:28
248
A+
A-

Ticaret Bakanlığı’nın 8 Nisan itibarıyla limon ihracatını geçici olarak durdurması, Türkiye’nin limon deposu Mersin’de büyük yankı uyandırdı. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kararı “Üreticiyi cezalandıran, ekonomiyi baltalayan, plansız bir uygulama” olarak nitelendirdi. Gülcan Kış, “İktidar, limonun fiyatını değil, üreticinin kaderini kontrol altına almaya çalışıyor” dedi.

 

Ticaret Bakanlığı, limon ihracatını 8 Nisan itibariyle yasakladı ardından da yasak kararını mayıs ayının 15’ine erteledi.

Ancak erteleme kararı tepkileri dindirmedi. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış da bir açıklama yaparak kararı eleştirdi.

Gülcan Kış, “Tarım artık AKP iktidarı için bir strateji değil, kriz anlarında alınan panik kararlarla yönetilen bir sektör haline geldi. Dün yumurtaya fon, bugün limona yasak. Bu artık yönetmek değil, kontrolsüzlük krizidir. Plansızlıkla tarım yönetilemez. Masa başında alınan kararlar, tarladaki emeği bitiriyor” dedi.

Üreticinin don afeti sonrası ürününü erkenden hasat ettiğini ve ihracat umuduyla depolara koyduğunu hatırlatan Gülcan Kış, “Şimdi o tonlarca limon çürümeye terk ediliyor. Bu mu adalet? Bu mu üretime destek?” diye sordu.

 

“BU LİMONUN SUYU DEĞİL, ÜRETİCİNİN ALIN TERİ SIKILIYOR”

 

Gülcan Kış, Mersin’de 450 bin tona yakın limonun depolarda beklediğine dikkat çekerek, iç piyasada tüketilebilecek miktarın yalnızca 130 bin ton olduğuna işaret etti:

 

“Bu yasak sadece limona değil, alın terine vurulmuş bir darbedir. Bu ürün kolay yetişmiyor. İklim değişikliği, don afeti, artan girdi maliyetleri derken çiftçi ayakta kalmaya çalışıyor. Şimdi de ürününü satmasına izin verilmiyor. Bu limonun suyu değil, üreticinin umudu akıyor. Üstelik ne zaman izin verileceği de belli değil. Böyle belirsizlikle üretici nasıl plan yapsın” ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.