Dolar 32,4963
Euro 34,7996
Altın 2.487,84
BİST 9.557,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 23°C
Az Bulutlu
Mersin
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C

“Dikkatimiz sayesinde pasaport oyunu engellendi”

“Dikkatimiz sayesinde pasaport oyunu engellendi”
19 Nisan 2021 16:36
645
A+
A-

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, engelli derneklerinin adını kullanarak yurt dışına insan çıkarmaya çalışan 2 farklı derneğin kendilerine de başvurduğunu, belediye meclisinden oybirliğiyle karar çıktığını ancak bazı noktalardan şüphelenmeleri üzerine hiçbir resmi işlem yapmadan süreci sonlandırdıklarını söyledi.

 

 

Almanya merkezli bazı dernekler ile işadamlarının Türkiye’deki engelli derneklerini kullanarak belediyelerden gri pasaport çıkardığı, bu yolla yurtdışına götürülen kişilerin üçüncü ülkelere iltica ettiğine dair haberler günlerdir kamuoyunu meşgul ederken gelişmeler Mersin’e de uzandı.

İnsan kaçakçılığı ile suçlanan dernek ve işadamlarından ikisinin Mersin’de Akdeniz Belediyesi ile Yenişehir Belediyesine de aynı şekilde çengel attığı ve meclis kararı çıkardığı Güney gazetesi tarafından ortaya çıkarılmıştı.

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak konuyla ilgili suskunluğunu korurken CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’ten açıklama geldi. Özyiğit açıklamasında şunları kaydetti:

“Bilindiği üzere son günlerde bir proje kapsamında bir belediye adına yurt dışında giden 45 kişilik kafileden 43’ünün Türkiye’ye geri dönmediği konusu kamuoyunun gündemindedir.

Kötü niyetli bazı yurtdışı firmaları ve ülkemizde de ‘engelliler’ adına açılmış ve engelli vatandaşlarımızı da suistimal eden bazı derneklerin benzer yöntemler kullanarak Belediyemize yaptıkları başvuru ve Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’in dikkati ve özeni sayesinde bu girişimin nasıl önlendiği ile ilgili kamuoyuna bilgilendirme yapılma gereği duyulmuştur.

Konu ile ilgili olarak iki farklı tarihte ve iki farklı dernek tarafından Belediyemize bir proje kapsamında Almanya’ya ‘kültürel inceleme gezisi’ adı altında müracaat yapılmıştır.

İlk olarak 29 Ekim 2020 tarihinde, 2020 yılının Aralık ayında Almanya’ya ortak proje kapsamında gidilmesi ile ilgili bir ‘engelli derneği’ tarafından Belediyemize başvuru yapılmıştır. Konu engelliler olunca ilk etapta hem Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit hem de Yenişehir Belediye Meclisimiz hassasiyetle yaklaşmışlardır. Bu hassasiyetle Belediye Meclisimiz tarafından sadece belirlenen meclis üyelerinin geziye katılması konusunda Belediye Meclisimizde oy birliğiyle karar alınmıştır.  Ancak söz konusu ‘engelliler derneği’ seçecekleri kişiler adına hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için Belediyemizin ilgili kurumlara başvuru yapması ve alınan Meclis kararına bu kişilerin isimlerinin de eklenmesi gerektiği talebini tarafımıza iletmiştir. Derneğin bu talebine karşı proje kapsamındaki Almanya gezisi Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’in talimatlarıyla iptal edilmiştir.

19 Ocak 2021 tarihinde bir başka ‘engelli derneği’ tarafından 15 Şubat 2021 tarihinde ortak proje kapsamında Almanya’ya yine ‘kültürel inceleme gezisi’ adı altında Belediyemize başvuru yapılmıştır. Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit ve Belediye Meclisimiz konunun engelliler olması nedeniyle ilk etapta başvuruya yine yapıcı bir şekilde yaklaşmışlardır. Belediye Meclisimizde gezi için oy birliğiyle karar alınmıştır. Ancak Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’in talimatıyla dernek tarafından bildirilen kişilerin ‘engel durumları, derneğin faaliyetleri ve durumunun detaylı araştırılacağı, Almanya’ya davet eden firmanın yapısı ve kimliği ile konsoloslukla yapılan resmi yazışmalarının isteneceği ve durumunun detaylı olarak araştırılacağı’ ilgili derneğe aktarılmıştır.  Bu noktada dernek yetkililerinin gösterdiği tavır ve tutumları ile diğer çekinceler gözünün bulundurulduğunda gezi için herhangi bir pasaport başvurusu ve diğer kamu kurumlarıyla bir resmi yazışma yapılmaması yönünde karar alınmıştır.

Başta ülkemiz olmak üzere Belediyemiz ve diğer kamu kurumlarımızı küçük düşürecek böyle bir girişimin Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’in özenli ve dikkatli yaklaşımlarıyla önlenmesi örnek teşkil etmektedir. 

Yenişehir Belediyemiz bugüne kadar engelli bireylere yönelik çalışmalarda her zaman öncü olmuş ve engeller için tüm engelleri ortadan kaldırmak amacıyla birbirinden önemli adımlar atmıştır. Ancak üzüntüyle ifade etmek isteriz ki bu tür girişimler diğer iyi niyetli engelli derneklerini de töhmet altında bırakmaktadır.

Yenişehir Belediyesi olarak her zaman halkla ilişkilerin ulusal ve uluslararası ölçekte ileriye taşınması ve kültürlerarası tanıtımın öneminin bilinciyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu gibi kötü niyetli yaklaşımlarda bulunanların da karşısında olacağız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.