Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 25°C
Az Bulutlu
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 22°C

Suçlama var, teşekkür var, açıklama yok

Suçlama var, teşekkür var, açıklama yok
2 Şubat 2021 10:54
740
A+
A-

Davultepe’de hazine arazileri ve özel mülk arazileri üzerindeki narenciye bahçeleri yerine sanayi sitesi kurmak isteyen kooperatifin başkanı, emlakçı işletmesi sahibi, MHP’li belediye meclis üyesi Bünyamin Önel, günlerdir tartışılan konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Önel, sanayi sitesi için destek veren herkese teşekkür etti, mahkemeye gidenleri işgalcilikle suçladı ama 2 soruya ilişkin açıklamayı yine yapmadı: 1-Bu sanayi sitesinin yerleşim alanlarının sınırında, hazineye yani tüm yurttaşlara ait tarım arazisi üzerinde yapılması şart mı? 2-Tartışma konusu alanın tamamı işgal altındaysa neden kamulaştırma kararı var? Kamulaştırma kararı özel mülkiyet için alınmaz mı? 

 

 

Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı ve MHP Büyükşehir Belediye Meclis, Üyesi Bünyamin Önel, Davultepe’de narenciye alanları üzerine sanayi sitesi kurulması girişimleri ve buna yönelik tepkilerle ilgili  basın açıklaması düzenledi. Önel, bölgedeki arazilerin işgal altında olduğunu iddia ederek, “Bakanlıklarımızın ve Cumhurbaşkanımızın hukuk çerçevesinde almış olduğu kararların resmiyeti sorgulanmaktadır. Bu durum Cumhurbaşkanımızın almış olduğu kararı itibarsızlaştırmaya çalıştıklarının açık göstergesi değil midir?” ifadesini kullandı.

Mezitli Esnaf Odası Başkanı Mustafa Köç ve Mezitli Esnaf Odası Başkan Vekili Veli Kocaoğlu  ile birlikte Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenleyen Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Bünyamin Önel, Mezitli’de  30 bin narenciye ağacının kesilerek sanayi sitesine dönüştürülmesi çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Önel, yaklaşık 40 yıldan beri bölgenin sanayi sitesine ihtiyacı olduğunu dile getirerek “Kamu yararı içeren bir yatırım olması nedeniyle merkezi idare ve yerel idareciler kapılarını sonuna kadar açmışlardır. Kısa sürede çok uzun yol kat edilmiştir” dedi.

 

“41 DÖNÜM ORMAN ARAZİSİ İŞGAL ALTINDA”

 

41 dönüm orman arazisinin yöre halkı tarafından işgal altında olduğunu iddia eden Önel, “Bu alanın mülkiyet yapısına dikkat edilmeli. 150 dönüm civarında mülkiyeti hazine adına kayıtlı arazinin 41 dönümü orman arazisini içeriyor. Bu araziler yöre halkı tarafından işgal ediliyor. Bu alanlar işgalciler tarafından hala kullanılıyor. Şuna dikkat çekmek istiyorum: Bu alanlar kimler tarafından işgal edildi? İtiraz edenler bölge halkını yanlış bilgilendirerek, bilgi kirliliği yayanlar ve basını bu duruma bir şekilde alet edenler aynı kişiler mi?” ifadelerini kullandı.

 

“HUKUKSUZ VE YASALARA AYKIRI BİR DURUM YOK”

 

Yaptıkları işin hukuksuz ve yasalara aykırı herhangi durumu kapsamadığını iddia eden Önel, “Gerçeği yansıtmayan kulaktan dolma bilgilerle Ankara ve Mersin bürokratlarını karartılmaktadır. Bölgede işgal edilen Hazine ve Orman arazilerinin işgalcileri ile doğrudan ve dolaylı bir şekilde bizi karalayanların bağlantısı var mıdır?  Bakanlıklarımızın ve Cumhurbaşkanımızın hukuk çerçevesinde almış olduğu kararların resmiyeti sorgulanmaktadır. Bu durum Cumhurbaşkanımızın almış olduğu kararı itibarsızlaştırmaya çalıştıklarının açık göstergesi değil midir?” dedi.

 

“BU RANT MERSİN HALKININ RANTIDIR”

 

Alanda rant olduğu iddialarını değerlendiren Önel, “Doğrudur bu alanda bir rant vardır. Bu rant Mersin halkının rantıdır. Bu rant Mersin ekonomisinin rantıdır. Mersin ekonomisine katma değer katacak bu rantı açıklıyorum: Oluşturulacak yeni küçük sanayi yatırımı içerisinde 520 dükkan, yılda 1200 mezun verecek Endüstri Meslek Lisesi, 500 kişilik konferans salonu, 300 kişilik eğitim salonu, 7 banka, spor tesisleri, cami, polis karakolu, sağlık ocağı gibi yapılarla Türkiye’nin en modern sanayi sitesi olacaktır. İşte bahsedilen rantın gerçek yüzü budur” ifadelerini kullandı.

 

“8000 KİŞİ İŞ İMKANI BULACAK”

 

Oluşturulacak sanayi sitesinde 7000-8000 kişinin iş imkanı bulacağını iddia eden Önel, “Bununla birlikte işsizlik oranı azalacaktır. Ayrıca günümüzde yok olmaya yüz tutmuş, çırak yetiştiremeyen birçok meslek dalları yaşatılacaktır. Bu alanda ekonomik katma değer devam ettirilecektir” dedi.

 

“BUNU BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ”

 

Mezitli içerisinde faaliyet gösteren küçük sanayi esnafına bu alanın kazandırılmak zorunda olduğunun altını çizen Önel, “Bunu Davultepe halkıyla birlikte başarmak istiyoruz. Hem esnafımızın kazanmasını hem de bölge halkının kazanmasını istiyoruz. Burada amacımız, bir kesimi memnun ederken, bir kesimi mağdur etmek değildir. Biz tüm vatandaşlarımızın anayasal hakkı olan mülkiyet hakkına sonuna kadar saygılıyız. Bu projeyi yatırıma dönüştürürken bizimle birlikte yol yürümek, anlaşma yapmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır” dedi.

Önel, sanayi sitesinin ilk olarak Tece’de, otobanın üzerine düşen bir mevkiide yapılmasının gündeme geldiğinin hatırlatılması ve “Neden Tece’den vazgeçtiniz” diye sorulması üzerine şunları söyledi:

Bunu yaparken 100 binlik imar planında Mezitli de bize bir sanayi sitesi yeri gösterilmiş. Orayı sanayi sitesi yeri yapmamızı istediler. Tece’de içerisinde 60’ın üzerinde konut olan bir alanı sanayi sitesi olarak işaretlediler. 2018 yılında bunu öğrendik ve gidip yeri inceledik. Planlara baktık ve buranın sanayi sitesi yapılamayacağını aşikar bir şekilde gördük. Bizim orayı sanayi sitesi yapmamız için 60 konutu yıkmamız gerekiyor. Bunun yanında inşaat ruhsatları alınmış ama inşaatlara başlanmamış ruhsatlı yerlerde çıktı. Bunun olmasının mümkün olmadığını gördük.”

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.