DOLAR 19,1071
EURO 20,7204
ALTIN 1.208,18
BIST 4.811,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 19°C
Az Bulutlu
Mersin
19°C
Az Bulutlu
Çar 12°C
Per 13°C
Cum 14°C
Cts 16°C

Uğur Pişmanlık’ın “Yeryüzü Olayları” kitabı çıktı

Uğur Pişmanlık’ın “Yeryüzü Olayları” kitabı çıktı
23.12.2020
282
A+
A-

Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Yeryüzü Olayları” adlı kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı. Geçtiğimiz aylarda “Tarsus’ta Sinema” kitabı yayımlanan Uğur Pişmanlık’ın yeni çıkan “Yeryüzü Olayları” kitabında sanat, edebiyat ve felsefe yazıları yer alıyor.

 

 

Aratos Felsefe dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, Tarsuslu gökbilimci filozof Aratos’un “Gök Olayları” kitabını yazdığını belirterek, bu kitap için de kendisinin “Yeryüzü Olayları” adını seçtiğini dile getiriyor.

Pişmanlık, Aratos Kitaplığı Kültür Dizisi’nin 46. kitabı olarak yayımlanan kitabın sunuş yazısında şunları söylüyor: “Aratos bir astronom filozof olarak ‘Gök Olayları’ kitabın yazmış ve evreni anlatmıştır. Ben de kitabımda yeryüzündeki insanlık hallerini, sanat, edebiyat ve felsefe yazılarıyla ele aldım. Hiç kuşkusuz, gök olayları ile yeryüzü olayları arasında diyalektik bağlar var. Bu insanla yaşadığı doğa/evren arasındaki ilişkidir. Bir de yeryüzünde insanın insanla, insanın doğayla olan ilişkisi var. İnsan halleri ve insanlığın sorunları ve değerleri, onun doğayla ilişkisinde geldiği noktayı da ortaya koyuyor. Felsefe, ilk çıkışında doğadan başlayarak, insana, varlığa ve ahlaka kadar pek çok kavramı ve maddi hayatı ele aldı. Felsefenin ilk çıkışı da evrenle/varlıkla ilgili sorularla başlar. İlk gökyüzünü inceleyen doğa filozoflarını gözünü yeryüzüne indirdi, insana ve onun sorunsalına baktı. Nazım Hikmet’in şiirinde dediği gibi, “Ya yıldızlara hayatı götüreceğiz/Ya yeryüzüne inecek ölüm. Tarih, insanlığın yaşadığı yeryüzü olaylarının çetelesini tutar. Tarih ilerledikçe ve insanlığın sorunları da karmaşıklaşarak arttı. İlk çağlardan günümüze yeryüzünde yaşanan bütün olaylara bilimsel ve sınıfsal açıdan bakabilmek sanırım sorunları kavramanın ve çözümleyebilmenin en sağlıklı yoludur. Daha iyi bir yeryüzü yaratmak ve insanca yaşam oluşturmak ise bizlerin ellerindedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.