Sahipsiz ayakkabılar kadınların isyanının simgesi oldu

Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde bir araya gelen kadınlar, erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınları andı. Eylemde, sahipsiz ayakkabılar kadınların isyanının simgesi oldu.
Esra Şasi Yağmur
Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınları anarak kadın cinayetlerinin sonlandırılması çağrısında bulundu.
Forum Mersin önündeki meydanda bir araya gelen kadınlar ‘Evlerden sokaklara taşıyoruz, yaşamı savunuyoruz ‘ yazılı pankart açarak, ‘Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz’, ‘Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz’ şeklinde sloganlar attı.
Eylemde konuşan Fatoş Sarıkaya, 25 Kasım’ın pandemi koşullarında karşılandığını belirterek, “Tüm dünyada bu yıl milyonlarca kadın şiddete maruz kaldı. Covid-19’un en ağır etkilerinden birisi erkek şiddetinin artması ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleşmesi oldu. 6284’ün uygulanmaması, kadınların karakollardan geri gönderilmesi ve şiddet failleri erkeklerin cezalandırılmamasının sonucunu en ağır biçimde yaşıyoruz, her güne yeni bir cinayet haberi ile uyanıyoruz. Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz! Yaşamak İstiyoruz!” dedi.
“En çok kadınlar işsiz kaldı”
Pandemi döneminde kadınların ev içi iş yükünün arttığını belirten Sarıkaya,”Kadınların ev içi görevlerine kreşlerin, okulların kapanması ile birlikte EBA’ya bağlanma, eğitimin evde tamamlanması, internete erişimin düşünülmesi gibi yeni yeni sorumluluklar eklendi. Üniversitelerin kapanması ile genç kadınlar aile evine dönmek zorunda bırakıldı. Güvencesiz çalışanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturduğundan işsiz kalanların çoğunluğunu da kadınlar oluşturdu. Kendisine bağımsız yaşam kuran pek çok kadın aile evine dönmek zorunda kaldı. Kadınlar aileye mecbur bırakıldı, bu da kadınlar üzerinde daha fazla denetim, daha fazla baskı ve şiddete neden oldu” diye konuştu.
“Para cezalarına rağmen sokaklardayız”
Nur Aytemur ise, geçtiğimiz aylarda İstanbul Sözleşmesi ve katledilen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin için yapılan eylemlere katılan kadınlara verilen para cezalarını anımsattı.