Dolar 34,8635
Euro 36,7128
Altın 3.014,17
BİST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 18°C
Az Bulutlu
Mersin
18°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 12°C

Sağlık çalışanları bir de bu yolu deneyecek

Sağlık çalışanları bir de bu yolu deneyecek
12 Kasım 2020 00:11 | Son Güncellenme: 12 Kasım 2020 00:12
401
A+
A-

Koronavirüs salgınının başladığı günden bu yana Türkiye’de 64 doktor ve 145 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Türk Tabipler Birliği bu soruna dikkat çekmek ve Sağlık Bakanlığı’na “Covid-19 meslek hastalığı sayılsın” talebini iletmek için 1 hafta sürecek ışık açıp kapama eylemi başlattı.

 

 

ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, eylemin gerekçelerini gazetemiz Güney’e anlattı. Koronavirüs salgını tablosuna bakıldığında Türkiye genelinde durumun çok kötü olduğunu ifade eden Mehmet Antmen, “Yazın önlemler alınmadığı için, önlemler ekonomik gerekçelerle, turizmin canlandırılması gibi gerekçelerle gevşetildiği için, vakalarda ve ölümlerdeki artış çok ciddi yükseldi. Özellikle vaka sayısını hala söylemiyorlar. Hasta sayısıyla geçiştirmeye çalışıyorlar. O bile günlük 2500’ü buldu. Bu da şu demektir. Bunu 10’la çarpacaksın. Günlük 25 bin vaka anlamına geliyor. Bu durum Türkiye’de ciddi bir vaka patlaması olduğunu gösteriyor” dedi.

 

“Ölüm sayısı yüzde 38 arttı”

 

İstanbul Tabip Odası’nın, koronavirüs vakalarında ölüm oranlarının, bakanlığın açıkladığının 3 katı olduğu yönündeki iddiasını hatırlatan Antmen, “Bunun haricinde 18 ilde ölüm araştırması yapıldı. 2019’dan 2020’ye kadar ölüm artışı yüzde 38 oranında. Yani ölüm sayısı yüzde 38 artmış. Bunların hepsi koronodan değil ama sahada iyi mücadelede edilmediği için, hastaneler diğer hastalıklarda yetersiz kalıyor ve bu ölüm oranlarını artıyor” ifadelerini kullandı.

 

“Çocuklarımız için istiyoruz”

 

Koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle sağlıkçılar arasında da hem ölümlerin arttığını hem de hastalanma sayısının çok fazla arttığını kaydeden Antmen şunları söyledi: “Bu nedenle Covid’in tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı olmasını istiyoruz. Şu anda Covid’ten ölen sağlık çalışanlarına kalp krizinden ölmüş gibi, trafik kazasında ölmüş gibi muamele yapılıyor. Eğer meslek hastalığı olarak tanımlanırsa sağlık çalışanının geride kalan çocuklarına, ailesine ödenecek tazminatlar ciddi oranda artar. Biz sağlıkçılar olarak bu salgına karşı her türlü bu mücadeleyi vereceğiz, her türlü savaşı vereceğiz. Bu mücadeleyi verirken zaten arkadaşlarımız canlarını ortaya koyuyor. Covid meslek hastalığı olarak tanınırsa bizim arkadaşlarımızın maaşları, gelirleri artmayacak. Ama en azından bize bir şey olursa geride kalan çocuklarımızın, ailemizin maddi yükü hafiflesin istiyoruz. Ayrıca meslek hastalığı olarak tanımlanırsa Sağlık Bakanlığı, ekonomik yük getirmesin diye daha ciddi tedbirler alabilir. Biraz da bunun için istiyoruz. Bu taleplerimize dikkat çekmek için 5 gün boyunca, her akşam saat 21.00’de ışıkları kapatıp açma eylemi yapacağız. Halkımızın da desteğini bekliyoruz. Sağlık çalışanları tükendikçe karanlık çöküyor. Bu karanlığa dur demek için tüm Mersinlileri etkinliğimize katılmaya ve bir hafta boyunca her akşam Saat 21.00’da Işıklarını kapatıp açmaya çağırıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.