Dolar 45,1795
Euro 53,0558
Altın 6.673,04
BİST 14.442,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 23°C
Az Bulutlu
Mersin
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 19°C
Pts 17°C

“TÜİK kâğıt üstünde işsizliği bitirdi ama gençler hâlâ işsiz!”

“TÜİK kâğıt üstünde işsizliği bitirdi ama gençler hâlâ işsiz!”
29 Ağustos 2025 12:23
245
A+
A-

TÜİK Temmuz 2025 işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK’e göre işsiz sayısı bir önceki aya göre 164 bin kişi azalarak 2 milyon 828 bine düştü, işsizlik oranı ise yüzde 8,0 olarak açıklandı. Ancak CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığı görüşünde. Gülcan Kış, genç işsizlik krizine dikkat çekti.

 

Türkiye İstatistik Kurumunun işsizlik rakamlarını değerlendiren CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “TÜİK’e göre Temmuz’da işsiz sayısı 164 bin azalmış. Ama gerçekte tablo çok daha ağır. 15-29 yaş arası 4,5 milyon gencimiz ne okuyor ne de çalışıyor. Yani her dört gencimizden biri, OECD’nin tanımıyla ‘ev genci’ konumunda. OECD verilerine göre Türkiye bu alanda zirvede. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporuna göre ise dünyada en yüksek ‘ev genci’ oranına sahip ilk 10 ülke arasındayız” dedi.

 

 

“ÜNİVERSİTE MEZUNLARI DA İŞSİZ, TÜİK GÖRMEZDEN GELİYOR”

 

 

CHP’li Gülcan Kış, sadece gençlerin değil, üniversite mezunlarının da işsizlik kıskacında olduğunu vurguladı.

Eurostat’ın 2024 verilerine göre Türkiye’nin, üniversite mezunu işsizliğinin genel işsizlik oranını aştığı tek Avrupa ülkesi olduğuna dikkat çeken Gülcan Kış, “Avrupa’da üniversite diploması işsizliği azaltıyor ama Türkiye’de tam tersi.

Eurostat’a göre üniversite mezunu işsizlik oranı yüzde 9,2, genel işsizlik oranı ise yüzde 8,8. Türkiye olarak 33 Avrupa ülkesi içinde tek istisnayız. Üniversite bitiren gençlerimiz bile iş bulamıyor. Gençlerimizin emeği, hayalleri ve geleceği iktidarın yanlış politikaları yüzünden heba oluyor” ifadelerini kullandı.

 

GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 29,6!”

 

TÜİK’in açıkladığı yüzde 8 işsizlik oranının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Gülcan Kış, geniş tanımlı işsizlik verilerini hatırlatarak “Temmuz’da TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik yüzde 8 görünüyor ama geniş tanımlı işsizlik yüzde 29,6. İş aramaktan umudunu kesmiş milyonlarca genci ‘işsiz’ saymıyorlar. Gerçeği gizleyerek işsizlik bitmez” ifadelerini kullandı.

 

“BEYİN GÖÇÜ HIZLANDI, GENÇLER UMUDUNU YİTİRİYOR”

 

Gülcan Kış, Türkiye’de işsizlik sorununun gençleri yurt dışına yönlendirdiğine dikkat çekerek “Üniversite mezunu gencimiz iş bulamıyor, mühendisler kuryelik yapıyor, doktorlarımız başka ülkelere gidiyor. Sadece 2024’te 100 binden fazla genç ülkeyi terk etti. Gençler umutlarını, geleceklerini, hayallerini Türkiye’de değil, yurt dışında arıyor. Bu tablo ülkemiz için bir beyin göçü felaketidir. İktidarın yanlış ekonomi politikaları gençlerimizi eğitimden, üretimden ve istihdamdan kopardı. OECD’de zirvedeyiz, dünyada ilk 10’dayız ama iktidar hâlâ sorun yokmuş gibi davranıyor. Gençler iş bulamıyor, iktidar umursamıyor… Ama TÜİK mucize yaratmış gibi kâğıt üstünde herkesi iş sahibi gösteriyor” dedi. (Haber Merkezi)

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.