Dolar 34,8450
Euro 36,7011
Altın 2.995,60
BİST 10.113,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 19°C
Az Bulutlu
Mersin
19°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 16°C
Cum 15°C

Hükümete kademeli emeklilik çağrısı

Hükümete kademeli emeklilik çağrısı
14 Kasım 2024 17:18 | Son Güncellenme: 14 Kasım 2024 17:20
46
A+
A-

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, prim gün sayısını doldurdukları halde sigorta girişleri 8 Eylül 1999’dan sonra yapıldığı için EYT düzenlenmesinden faydalanamayan ve emekli olamayan milyonlarca yurttaşın adalet talebini meclise taşıdı. Gülcan Kış, “Emeklilikte yaşanan adaletsizliklerin tespit edilmesi ve bu kesimin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için emeklilik koşulları hafifletilmeli ve kademeli geçiş adil bir şekilde sağlanmalıdır” dedi.

 

Geçtiğimiz yıl çıkan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi sayesinde 2 milyon kişi emekli oldu ancak yüz binlerce kişi, SGK girişleri 8 Eylül 1999’dan sonra olduğu için ya da o tarihlerde stajyer oldukları için yasadan faydalanamadı.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, prim gün sayısını doldurdukları halde işe giriş tarihi nedeniyle düzenlemeden yararlanamayan kesimlerin isyanını meclise taşıdı.

TBMM Genel Kurulunda söz alan Gülcan Kış konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bugün burada milyonlarca emekçimizin haklı feryadına ses olmak istiyorum. 2023 yılının Mart ayında yapılan EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 2 milyon vatandaşımız emekli oldu ancak AKP Hükûmeti bu düzenlemeyi yaparken büyük mağduriyet yaşanmasına da sebep oldu. Eylül 1999 sonrası işe başlayan milyonlarca emekçimiz “Bir güne on yedi yıl kayıp” diyerek adalet arayışına başladı. Kadınlarda 17 yıl, erkeklerde ise 21 yıla varan hak kayıpları yaşanıyor; bu nasıl bir adalettir? Bu düzenin değişmesi şarttır. Emeklilikte yaşanan adaletsizliklerin tespit edilmesi ve bu kesimin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için emeklilik koşulları hafifletilmeli ve kademeli geçiş adil bir şekilde sağlanmalıdır. Hükûmeti emekçinin sesi olmaya ve bu adaletsizlikleri ortadan kaldıracak somut adımlar atmaya davet ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.