Kadınlar Özgecan Aslan Meydanı’nda haykırdı: İstanbul Sözleşmesi yaşatır

Mersin Kadın Platformu öncülüğünde Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar bir kez daha İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini haykırdı. Mersin Kadın Platformu’nun açıklamasında, “Aslında AKP MYK’sında tartışılan İstanbul Sözleşmesi değil, kadınların yaşayıp yaşanmayacağıdır” denildi.
ESRA ŞASİ YAĞMUR
İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı dönemde Mersinli kadınlar bir kez daha alanlara indi. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapılan eylemde Kadın Platformu adına açıklama yapan Derya Narlı, İstanbul Sözleşmesinin birlikte yaşayıp yaşamadığına bakmadan ev içi şiddete uğrayan kadınları, çocukları, LGBTİ+’ları, yaşlıları, göçmen ve mültecileri koruduğunu vurguladı.
İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini savunanların sözleşmenin aileyi yok ettiğini iddia ettiğini belirten Narlı, “Oysa İstanbul Sözleşmesi şiddetin önlenmesi için gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesinde aile, evlilik bağı, partnerlik veya aynı evi paylaşma gibi bir şart olmadığını, devletin failin kim olduğuna bakmaksızın şiddeti önlemekle yükümlü olduğunu söylüyor. Yani sözleşme aileye değil şiddete dairdir. Sözleşmenin yuva yıktığını iddia edenler aslında ailenin kadınlara yönelik şiddet ve sömürüyü ürettiğini kabul edip, bunun değişmesine engel olmak istiyor” dedi.
‘Aslında tartışılan kadınların yaşayıp yaşanmayacağıdır’
Sözleşmeye karşı çıkanların LGBTİ+’lara yönelik söylemleri ile LGBTİ+ düşmanlığını körükleyip hedef gösterdiğini savunan Narlı, “Aslında AKP MYK’sında tartışılan kadınların yaşayıp yaşanmayacağıdır. İstanbul Sözleşmesi kadınların, çocukların, LGBTİ+’ların yaşam güvencesidir. İstanbul Sözleşmesinden çıkmak İstanbul Sözleşmesi’nin bir gereği olarak çıkarılan ve kadınları şiddete karşı koruyan 6284’ü tartışmaya açmaktadır, uluslarararası diğer sözleşmeleri tartışmaya açmaktır, hayatlarımıza kast etmektir. Yaşam güvencelerimizden biri olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı konuşan AKP öldürülen her kadından sorumludur. Hayatlarımıza ve haklarımıza saldıranlar çok iyi bilsin ki mücadelemizin geri dönüşü yok” ifadelerini kullandı.
















