Dolar 37,9999
Euro 41,2338
Altın 3.696,23
BİST 9.092,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 20°C
Az Bulutlu
Mersin
20°C
Az Bulutlu
Sal 21°C
Çar 23°C
Per 25°C
Cum 20°C

Taşocağı yapılmak istenen köyde “yeryüzü sofrası” kuruldu

Taşocağı yapılmak istenen köyde “yeryüzü sofrası” kuruldu
10 Haziran 2024 10:38
81
A+
A-

Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, çevre sorunlarına karşı dayanışma için düzenlenen “Yeryüzü Sofrası” etkinliğinde çevre gönüllüleri ile Hamzabeyli köyünde buluştu.

 

 

Hamzabeyli köyünde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan Taş Ocağını protesto etmek için düzenlenen etkinliğe mahalle sakinleri yoğun ilgi gösterdi.

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, Hamzabeyli köyünde yapılmak istenen taşocağının ÇED sürecinin tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çekerek “Dağımızı, toprağımızı, korumak için dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Gelecek nesillere temiz, yaşanabilir, sağlıklı bir çevre bırakmak için herkesi göreve davet ediyoruz” dedi.

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir de Mersin ve Türkiye’nin her bölgesinde özellikle taşocakları, maden ocakları, termik ve nükleer santraller olmak üzere doğayı tahrip eden her türlü projenin karşısında olduklarını, yasal olarak her türlü çalışmayı yürüttüklerini söyledi.

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Derya Demir de “Hamzabeyli gibi bu kadar yeşil bir yerde taş ocağının açılmasına izin vermeyeceğiz. Sizlerle birlikte bu mücadeleyi düzenleyeceğimizin sözünü vermeye geldik” ifadelerini kullandı.

 

“YAŞAM VE ÜRETİM ALANLARI İLE TAŞ OCAKLARININ BULUNDUĞU ALANLAR ARASINA MESAFE KOYMAK ZORUNDAYIZ”

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da “Mersin’de uzun zamandır bu taşocakları meselesi tartışılır. Nerede bir su kaynağı varsa, verimli arazi varsa, nerede bir yerleşim alanı varsa oraya bir taşocağı yapmak için deli divane olmuş durumdalar. 3 sene önce bir milletvekili arkadaşıma iletmiştim. O da bir soru önergesi ile dönemin bakanına sormuştu. Mersin’de ruhsatlandırılmış 38 tane taş ocağı olduğunu söylemişti bana. Aslında bir kent için çok fazla. Bu kadar taşocağına ihtiyacımız yok. Tabi ki taşocağından çıkacak taşları da kullandığımız alanlar var. Asfalt çalışması gibi. Ama bunları yaparken mutlaka bir dengeyi tutturmak zorundayız. Yaşam ve üretim alanları ile bu taş ocaklarının bulunduğu alanlar arasına mesafe koymak zorundayız. Hamzabeyli’de yapılacak taşocağı, köydeki en son eve 90 metre uzaklıkta. Yani burada yaşayan insanların evlerinin göbeğine taşocağı kurmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

 

“GÜNÜMÜZDE EKMEK ALMAK BİLE ARTIK LÜKS OLDU”

 

Dünyanın hızla bir gıda krizine doğru gittiğini kaydeden Başkan Yıldız; “Açlığa doğru sürükleniyoruz. Buradakilerin çoğu köylerde büyümüş insanlar. 50’li yaşları yaşayanların çocukluğunda süt, peynir, zeytin almak para gerektiren bir şey değildi. Kentte yaşayanların da kolayca ulaşabildiği bir gıdaydı. Ama günümüzde çocuklarımız için neredeyse lüks oldu. Nerden biliyoruz? Her gün on binlerce insan Büyükşehir Belediyesinin ekmek büfesinin önünde ekmek almak için kuyruğa giriyor. Ekmek almak bile lüks. Çünkü biz üretim alanlarımızın tamamını aslında yok ettik. Cebimizde paramız olsa da zeytine, peynire, buğdaya ve ekmeği ulaşamayan insanlar haline hızla gidiyoruz. İklim krizine de doğru gidiyoruz. Çok yoğun bir tüketim toplumu olmaktan çıkıp, her birimiz bir metrekare bile yerimiz varsa bir metrekare bile yerde üretmek için çaba sarf etmeliyiz. Bunu sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için değil, doğanın yeniden dengeye oturmasını sağlamak için yapmak durumundayız” şeklinde konuştu.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.