2 bin 265 yıl önce ölen astronom Aratos’un anıt mezarı aranıyor

İnsanlık tarihinin en önemli astronomlarından birisi olan Aratos’un Mezitli’de bulunan anıt mezarının çıkarılması için ilk kazma vuruldu. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, adı Ay’daki bir kratere verilecek kadar büyük öneme sahip olan Aratos’un anıt mezarının ortaya çıkarılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.
Mezitli Belediyesinin girişimleriyle yıl boyu kazı programına alınan filozof ve astronomi biliminin kurucusu Aratos’un anıt mezarının çıkarılması için çalışmalar başladı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında Mersin Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesinden öğretim görevlilerinin yer aldığı kazı ekibini ziyaret etti.
Prof. Dr. Remzi Yağcı’dan çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Tarhan, sürecin hızlandırılması için yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişinde bulundu. Aratos’un anıt mezarının ortaya çıkarılmasının yapacağı katkılara dikkat çeken Prof. Dr. Remzi Yağcı, kazı çalışmalarının bir aylık olarak programlandığını söyledi.
‘ARATOS KENDİ MEMLEKETİNDE GÖMÜLMÜŞ. KAZI İLE BUNU ORTAYA ÇIKARACAĞIZ’
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve desteği ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından proje hazırlandığı bilgisini veren Yağcı, “Mezitli Belediyesinin de desteğiyle kazılar 20 Temmuz’dan itibaren başlatıldı. Bu kazıları yapmamızın amacı milattan önce 3. yüzyılda yaşamış kendi döneminin en ünlüleri arasında yer alan şair, astronom, matematikçi, tıp uzmanı Aratos’un anıt mezarını ortaya çıkarmak. Aratos’un, Solili olduğu tarihçi ve coğrafyacılar tarafından açıkça belirtmektedir. Atina’ya gidip 20’li yaşlarda çeşitli felsefe okullarında, matematik okullarında öğrenim görmüş ve daha sonra dönemin krallarının himayesinde kendisini üne kavuşturacak eserler vermiştir. Bunlardan bir tanesi de gök olayları olarak bilinen astronominin temel kitapları arasında yer alan şiirsel bir anlatımdır. M.Ö 245 yılında orta Makedonya’da bulunan Pella’da ölmüştür. Bazı gezginlere göre külleri buraya getirilmiştir. Ama şurası bir gerçektir ki Aratos kendi memleketinde gömülmüştür veya mezarı yapılmıştır. Bunu kazılarla da ortaya çıkarmaya çalışacağız” dedi.