Dolar 45,0098
Euro 52,8050
Altın 6.815,04
BİST 14.409,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 20°C
Az Bulutlu
Mersin
20°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 22°C

“Halk değişim istiyor”

“Halk değişim istiyor”
16 Mayıs 2023 11:53
283
A+
A-

14 Mayıs seçim sonuçları ile ilgili değerlendirme yapan Prof. Dr. Erkan Aktaş, “İnsanlar değişim istiyor, ama Türkiye’de değişim yavaş oluyor ne yazık ki. CHP Mersin’de kazandı ama Türkiye’de aynı başarıyı gösteremedi” dedi.

 

 

Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekilliği seçimlerinin sonuçları ile ilgili konuştu. Seçimin kaybedenlerinin İYİ Parti ve MHP olduğunu dile getiren Aktaş, “AKP kaybetmesine rağmen Yeşil Sol ile birlikte D’Hondt sisteminden dolayı milletvekilini korudular. CHP’nin Mersin genelinde yüzde 64’ün üzerinde oy alması bekleniyordu yüzde 57 civarında oy alarak beklentinin çok altında oy aldı. Türkiye genelinde ise CHP’nin aldığı oy beklentinin çok altında oldu. Mersin’in kazananının CHP olduğunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz. Ama Cumhurbaşkanlığında beklentinin altında kaldı” dedi.

 

“İTTİFAK SİSTEMİ CHP’NİN MİLLETVEKİLİ SAYISINI AZALTTI”

 

Yapılan ittifakların seçime etkisi ile ilgili konuşan Aktaş, “Milletvekilliğinde ittifak sisteminin CHP’ye katkısı olmadığı gibi olumsuz bir etkisi de TİP hem Yeşil Sol’un hem de CHP’nin milletvekili sayısını azalttı. Sinan Oğan önemli bir faktör. İnsanlar değişim istiyor, ama Türkiye’de değişim çok yavaş oluyor ne yazık ki. Bir dip dalga Sinan Oğan’a vurdu TİP’e de vurabilirdi. Ama TİP’teki eğilim yüzde 2’lerde. Kötü değil, evet bir başlangıç için iyi. Ama Türkiye bence bu şartlarda yanlış bir ittifak sürecine girdi diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİ KÖTÜ OLSA DA İNSANLARIN OY VERME EĞİLİMİ DEĞİŞMEDİ”

 

Cumhurbaşkanı adaylarının vaatlerini ekonomi üzerine kurduğunu ancak güvenlik şüphesinin oylarda belirleyici olduğunu söyleyen Aktaş, şu şekilde konuştu:

“Türkiye her zaman söylüyorum Avrupa’nın en muhafazakâr ülkesi. Ekonomi çok kötü de olsa deprem de olsa insanların oy verme eğilimi üzerine çok etkisi olmadığını gördük. Bilinenin dışında bir yönelime girdiler, Türkiye bunu net olarak gösterdi. Türkiye aynı zamanda burada değişim istediğini gösterdi ama bu değişim yavaş bir değişim.

Mersin’de CHP kazandı ama aynı başarı Türkiye’de gösterilmedi. Burada CHP’nin önde olmasının Büyükşehir’in CHP’de olmasının etkisi var.

Vekillerin de çok belirleyici olduğunu düşünüyorum Türkiye’de. İyi vekille Mersin’de CHP’nin 7’leri çok rahat bulabileceğini de çok net bir şekilde söyleyebilirim. Onu da kaçırmış oldu.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.