Dolar 27,4495
Euro 29,0748
Altın 1.627,44
BİST 8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Az Bulutlu
Mersin
26°C
Az Bulutlu
Sal 28°C
Çar 29°C
Per 29°C
Cum 29°C

“Deprem bölgesi için tarım eylem planı hazırlanmalı”

“Deprem bölgesi için tarım eylem planı hazırlanmalı”
2 Mart 2023 18:21
392
A+
A-

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Turan, deprem bölgesinde çiftçilerin kayıplarının karşılanması için TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi.

 

Turan, Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren meydana gelen depremler dolayısıyla yıkıma uğrayan Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana ve Osmaniye kentlerindeki çiftçilerin kayıplarının devlet tarafından karşılanması ve tarımsal sorunların tespit edilerek çözüme ulaştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Rıdvan Turan’ın önergesinin gerekçe kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Depremin yıktığı 11 ilde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık 300 bin gibi azımsanmayacak bir sayıya sahiptir. Bölge illerinin kırsal alanlarında yaşayan insan sayısı yaklaşık 2,5 milyondur.

Bölgenin tarımsal üretimdeki değerinin düşmemesi ve bölgede yaşayan çiftçilerimiz başta olmak üzere tarımsal üretimle geçimini sağlayan yurttaşlarımız için acil olarak deprem tarım eylem planı hazırlamak zaruri bir hale gelmiştir.

Öncelikli olarak depremin yıkıma uğrattığı kentlerdeki çiftçilerin, hayvan, tarla, iş makinesi gibi bütün kayıplarının hiçbir şart aranmadan karşılanması son derece önemlidir. Sonrasında çiftçilere üretime devam etmeleri için ayni ve nakdi olmak üzere her türlü teşvik sağlanmalıdır.

Bu anlamda çiftçilerin gübre, ilaç, mazot ve tohum gibi önemli girdi kalemleri ücretsiz şekilde çiftçilere sağlanmalıdır. Bölgede yaşayan çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere kamu ve özel bankalara olan borçları devlet tarafından kamu borcu olarak üstlenilmelidir.

Bölgedeki çiftçilerimizin ürettikleri ürünlere devlet tarafından değerinde alım garantisi verilmelidir. Deprem bölgesindeki çiftçilere tarımsal destekler bir an evvel ödenmeli çiftçiler için kamu sözleşmeli üretici kooperatifleri kurulmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.