DOLAR 19,1066
EURO 20,7337
ALTIN 1.208,78
BIST 4.811,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 19°C
Az Bulutlu
Mersin
19°C
Az Bulutlu
Çar 12°C
Per 13°C
Cum 14°C
Cts 16°C

“Akkuyu Nükleer Santrali müze olur”

“Akkuyu Nükleer Santrali müze olur”
27.01.2023
62
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi tarafından halkla buluşma toplantısının bu ayki konusu Akkuyu Nükleer Santrali oldu.

 

Toplantıya konuşmacı olarak katılan TAEK Nükleer Güvenlik Komitesi ve Danışma Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, Gülnar’da inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali hakkında sunum yaptı.

Akkuyu Nükleer Santralin dünyanın en pahalı santrali olduğunu belirten Yarman, “Mersin Akkuyu Nükleer Santrali çalıştırılamayacaktır. Bu santral yapılmadan önce söylemiştim bu santral dünyanın en pahalı nükleer müzesi olacaktır” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi tarafından Cumhuriyetin 100. yılına girerken halkla buluşmaları toplantısı düzenlendi. Yenişehir Belediyesi Kültür merkezinde yapılan toplantıya konuşmacı olarak TAEK Nükleer Güvenlik Komitesi ve Danışma Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman katıldı.  Yarman toplantıda, “Akkuyu Atom Santralinin Dünü, Bugünü, Yarını: Acaba Yarını Olacak mı?” başlıklı sunum yaptı.

 

“NÜKLEER SANTRALLER ZORUNLULUK GİBİ ANLATILDI”

 

1973 yılında Amerika’daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’de nükleer alanda çalışmalara başladığını belirten Prof. Dr. Tolga Yarman, Bülent Ecevit hükümetinde nükleer alanında sunum yaptığını söyledi. 1973 yıllarda nükleer santrallerin konuşulduğu bir dönem olduğunu ve nükleer santrallerin bir zorunluluk olarak iddia edildiğini belirti.

Akkuyu Nükleer Santralının geçmişinden bahseden Yarman, “Ecevit hükümeti beni davet etmişti. Benim o dönem verdiğim dört saatlik brifingden sonra “Çıkın Akkuyu’dan orada nükleer santral yapamazsınız” dedim.  Ben 1973 yılında Türkiye’ye geldiğimde nükleer santral konusu konuşuluyordu ve nükleer enerji üretimi bütün dünyada olduğu gibi bizim içinde bir zorunluluk olarak iddia edilmişti. Yanı bundan kaçış yok anlamında gösterildi ve o çalışmada üniversitede bulunduğumdan dolayı önümüze büyük bir dosyalar geldi ve keyifle çalıştık. Akkuyu’ya yer lisansı verilebilinir mi diye çalışıyorduk. O zaman dediğim gibi bir zorunluluk iddia edilmişti” diye konuştu.

 

“YER LİSANSI VERMEK PROJEYİ ONAYLAMAK ANLAMINA GELMEMEKTEDİR”

 

Atom santralinin yapımındaki kriterleri araştırdıklarını ifade eden Yarman, “Atom santralleri hangi koşullarda yapılabilir ve hangi kriterlere bakmak lazım ve rüzgar rapordu, meteoroloji raporu gibi aklınıza gelecek tüm temel kriterleri bizim önümüze geldi. Önümüze gelen raporlar araştırdık. O dönemde nükleerin turizme olumsuz yansıması olmamıştı.  Bu ölçütler çalıştık ve yer lisansı verdik.  Yer lisansı vermek demek nükleer santral kurulabilir anlamına gelmiyor. Arkasında iki lisans daha vardır. Birincisi inşaat yapım lisansı, ikinci lisans ise işletmeye alınmasına dair olan lisanstır” dedi.

 

“NÜKLEER SANTRALLER ZORUNLULUK OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR”

 

Turizme nükleer santralin zarar vereceğine dikkat çeken Yarman, nükleer santralin turizme vereceği zararın hala değerlendirmesi yapılmadığını belirtti.

Akkuyu Nükleer Santralinin çalıştırılamayacağını ve dünyanın en pahalı nükleer müzesi olacağını söyleyen TAEK Nükleer Güvenlik Komitesi ve Danışma Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, “Nükleer Santraller turizme zarar verecek. Hala daha turizm etki değerlendirmesi yapılmış değildir. O zaman yapılmadı biz bakmadık çünkü o zaman böyle bir ölçüt yoktu. Böyle bir lisans yoktu.  Buradaki meyve sebze ihracatının nasıl olumsuz etkileyeceğine dair araştırma yok.  Mersin Akkuyu Nükleer Santrali çalıştırılamayacaktır. Bu santral yapılmadan önce söylemiştim bu santral dünyanın en pahalı nükleer müzesi olacaktır. En iyi ihtimalle turizmi yatıştırmak için, çevrecileri yatıştırmak için baz istasyonu olarak çalıştırılacaktır. Nükleer Santral seçimi, bir siyasi bir seçimdir ve nükleer santral yapımı bir zorunluluk olmaktan çıkmıştır. Kim buna zorunluluk diyorsa yalan söylüyordur” dedi.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.