Dolar 32,5785
Euro 34,6971
Altın 2.521,50
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 22°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 27°C

Mermer ocakları ekosistemi tamamen bozacak

Mermer ocakları ekosistemi tamamen bozacak
A+
A-

Anamur’un Korucuk köyünde mermer ocağı açılmasına karşı mücadele eden MERÇED, “Eğer ki, Korucuk Köyü’nde mermer ocağı açılırsa, Anamur’da zaten bozuk çalışan tüm ekosistemler daha da bozulacaktır” iddiasını gündeme getirdi.

Anamur Korucuk Köyü sınırları içerisinde kurulmak istenen mermer ocağı için Mersin Valiliği’nin “ÇED Gerekli Değildir’’ kararı vermesine tepkiler sürüyor.

MERÇED Anamur Temsilciliği konuyla ilgili açıklamasında” Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Anamur’un en güzel köylerinden birisi olan Korucuk Köyü’nde barındırdığı tarihi ve doğal değerler, rant hırsıyla gözü dönmüş madencilerin umurunda değildir. Mermer ocağından doğrudan etkilenecek kadar ruhsat sahasına yakın olan Korucuk Köyü ile Ovabaşı Köyü’nde yaşayan insanlar da madencilerin umurunda değildir. Çünkü gözleri, paranın renginden başka bir rengi tanımamakta, kulakları para sesinden başka ses duymamaktadır.
Ne Ağustos böceği ile kurbağanın sesi, ne sandal çileği ile hayıt çiçeğinin rengi onlar için bir anlam taşımaktadır. Maden işletmecileri için, tüm canlılara, bakteri ve virüslere bile kucak açan, üzerinde ekosistemler yaratan toprağın da değeri yoktur. Onların tek isteği, bizlerin ana dediği toprağın altında yatan maden, mermer ya da paraya dönüştürülebilecek herhangi bir şeye sahip olmaktır.
Hiçbir şeyin değerini bilmeyen rantçılara geçit veren sistemin nasıl bu hale geldiği ise, sorgulamaya değer bir durum olup, bu sonuçta hepimizin sorumluluğu vardır” denildi.

Toplumun bize dokunmayan yılan, bin yaşasın anlayışı nedeniyle bu tür olumsuzlukların sürekli arttığının vurguladığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
” Bugün Korucuk Köyü’ne birden çok mermer arama ruhsatı verilmesi, Isparta Sütçüler’deki köylerin mermer ocakları ile talan edilişine, kömür ocağı işletmek için Ilgın, Çavuşlugöl halkının köylerinden sürülmek istenmesine ya da Kaz Dağları’nın altın için oyuluşuna sessiz kalışımızdandır. Denizimize 7 tane balık çiftliği ile saldırmalarının nedeni ise, Ege Denizi balık çiftlikleri ile kirletilirken, Egelilerin çığlığını duymayışımızdandır.
Ne yazık ki, ülkemizin her köşesi rant saldırısı altındadır ve artık yerin üstündekilerin,altındakilerden daha değerli olduğunu bilen, doğa olmazsa yaşayamayacağının farkında olan insanlar, gözü dönmüş madencilere ya da diğer rantçılara karşı yaşam alanlarını savunmaktadırlar.
Dünya, rant ya da daha çok gıda uğruna insanlarca doğaya ve yaban hayatına müdahalelerde bulunulduğu için ekolojik ve iklimsel kriz içindedir. Son yıllarda, doğal alanları yoğun bir saldırı altında olan ülkemizde de ekolojik ve iklimsel kriz yaşanmaktadır. Denizinden ormanına, akarsuyundan gölüne, denizdeki kaplumbağasından, dağdaki tavşanına, keçisine kadar her şeyiyle saldırı altında olan Akdeniz Bölgesi’nde artık hortumlar daha şiddetlidir, sıcaklıklar daha yüksek ve uzun sürelidir. Bir yandan yağışlar azalırken, diğer taraftan sel baskınları artmaktadır ve bu durum bizleri çok endişelendirmektedir.
Eğer ki, Korucuk Köyü’nde mermer ocağı açılırsa, Anamur’da zaten bozuk çalışan tüm ekosistemler daha da bozulacaktır. Bu anlamda, yaşam alanına ve doğaya sahip çıkmak isteyen Korucuk ve Ovabaşı Köylülerine destek veren herkesin çabası çok değerlidir.
Bu değeri bilenler sadece Korucuk ve Ovabaşı halkı ile bizler değil, tüm Anamur halkıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.