Dolar 32,5775
Euro 34,7903
Altın 2.501,90
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 22°C
Az Bulutlu
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 26°C

Yanan ormanlarda yapılaşma endişesi

Yanan ormanlarda yapılaşma endişesi
29 Eylül 2022 09:46
141
A+
A-

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, geçtiğimiz günlerde Büyükeceli’de yaşanan orman yangınıyla ilgili “Ülke Yangın Yeri” başlıklı raporun ikinci kısmını yayınladı.

 

 

Raporda, “Yangın alanları yerinde incelendiğinde özellikle bazı bölgelerin yakın çevresinde şantiye yapıları, turizm tesisleri ve konut alanlarının olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bölgede santralin inşaat aşamasından dolayı geçici olarak bölge nüfusunun arttığı ve konut alanı ihtiyacının olduğu gözlemlenmiştir” denildi ve yanan orman alanlarının yapılaşmaya açılması riskine dikkat çekildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 7 Eylül’de Gülnar’da yaşanan orman yangınıyla ilgili raporunda orman alanlarının yapılaşması riskine dikkat çekti.

Raporda, “Yangın alanları yerinde incelendiğinde özellikle bazı bölgelerin yakın çevresinde şantiye yapıları, turizm tesisleri ve konut alanlarının olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bölgede santralin inşaat aşamasından dolayı geçici olarak bölge nüfusunun arttığı ve konut alanı ihtiyacının olduğu gözlemlenmiştir.

Ancak bu ihtiyaçlar maalesef kentimizde son dönemde mevcut imarlı arsa vasıflı taşınmazlardan değil orman dışına çıkartılan birçok alandan sağlanması düşünülmektedir.

Bu doğrultuda orman dışına çıkartılan alanlar üzerinden sosyal konut projesi yapılması düşünülmekte ve bu amaçla çalışmalar devam etmektedir. 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bu kaygılardan dolayı korunarak gelecek nesillere aktarılması gereken orman alanlarını ve tarım alanlarını korumak asli görevimiz olup yangında etkilenen alanları envanterimize ekleyip gelecek süreçte bu alanlar için sürecin takipçisi olunacaktır” denildi.

ENERJİ NAKİL HATLARINA DİKKAT ÇEKTİLER

 

TMMOB raporunda, orman yanını yaşanan yerlerdeki enerji nakil hatlarına da dikkat çekildi.  Raporda, “Enerji nakil hatları tesis edilirken, ormanlık alanların dışında olacak şekilde veya yeraltından geçecek şekilde projelendirilmelidir. Orman bölgesinden geçen enerji nakil hatları Elektrik Kuvvetli Akım Tesis Yönetmeliğine uygun tesis edilmelidir.

Yönetmelikte belirtilen direkler ve iletkenler arası mesafeler gözden geçirilerek güvenlik sınırları yeniden belirlenmelidir. Orman bölgesinden geçen enerji nakil hatların yıllık en az bir kere periyodik bakımları zorunlu hale getirilmeli, hattın altında ağaçlar budanmalı ve altındaki otlar temizlenmelidir.

Enerji nakil hatlarının sebep olduğu yangınlardan ilgili enerji dağıtım şirketi sorumludur” denildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.