DOLAR 20,0228
EURO 21,5161
ALTIN 1.254,18
BIST 4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 24°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
24°C
Parçalı Bulutlu
Sal 25°C
Çar 25°C
Per 27°C
Cum 28°C

Mersin Barosu, yaban keçisi avına karşı dava açtı

Mersin Barosu, yaban keçisi avına karşı dava açtı
23.09.2022
124
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, Mersin yöresinde 36 yaban keçisinin avcılar tarafından vurulması için ihaleye çıktı. Mersin Barosu, “yaşam hakkının ihlali ve soykırım” iddiasıyla ihaleye karşı dava açtı.

 

Mersin Barosu, Tarım ve Orman Bakanlığının 7. Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Mersin bölgesinde 3 Ekim 2022 tarihinde 36 yaban keçisinin avlanmasına izin verdiği 17 ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesinde hayvanın zevke ve cinayete konu edilmesinin hukuka aykırı olduğu, soykırım olduğu, cinayetin spor olarak kabulünün mümkün olmadığı, hayvanların yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dava açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığın 7. Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Tarsus Hopur, Çamlıyayla Cehennemderesi, Tarsus Kadıncık Vadisi, Mut Kesteldağı, Silifke Cılbayır, Silifke Kırtıl, Silifke Ağıldere, Silifke Hisar Gedik Dağı, Gülnar Azıtepe ve Anamur Sugözü bölgelerindeki yaban keçisi ve tekelerin avlanması için ihaleye çıktı. İhale kapsamında avcılara 36 yaban keçisi ve tekeyi katletme izni verilecek.

Mersin Barosu ihalelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için açtığı dava dilekçesinde Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesine göre “Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesinin yaşama karşı suç” olduğuna, “Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesinin soykırım olduğuna” dikkat çekildi.

Dilekçede “Kamu gücü kullanılarak gerçekleştirilecek bu avlar hayvanların birden fazla hakkının ama en önemlisi de yaşama hakkının ihlaline sebep olmaktadır. Oysa yukarıda bahse konu ettiğimiz Bildirgenin 14. Maddesi erki ve kamu gücünü hayvanların yaşama hakkının teminatı olarak görmektedir. Ülkemizde ise bu erk ve kamu gücü yaban hayvanlarının öldürülmesi için kullanılmaktadır. Bu durum bile bir kamu kurumunun varoluş sebepleriyle çelişmektedir.

Türkiye’nin taraf olduğu bu sözleşmenin gerekliliklerini yerine getirerek, kesin koruma statüsündeki yaban keçilerini korumak için tedbirler almak yerine, spor ya da turizm adı altında bu hayvanların öldürülmesi için kamu gücünü kullanması hukuka aykırı olduğu gibi, vicdanları da sızlatmaktadır” denildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.