DOLAR 19,1084
EURO 20,6974
ALTIN 1.206,76
BIST 4.893,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 19°C
Az Bulutlu
Mersin
19°C
Az Bulutlu
Çar 12°C
Per 13°C
Cum 14°C
Cts 16°C

“Gıda denetimleri daha sık yapılmalı”

“Gıda denetimleri daha sık yapılmalı”
09.06.2022
99
A+
A-

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Yusuf Değirmenci, “Dünya Gıda Güvenliği Günü” nedeniyle basın açıklaması yaptı. Değirmenci, “Alım gücünün sürekli olarak düşmesi halkımızı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya getirmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının denetimleri etkin bir şekilde ve eskisinden çok daha sık yapması öncelikli zorunluluktur” dedi.

 

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Yusuf Değirmenci, gıda üretiminden tüketimine kadar her aşamasında gıda güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi.

Değirmenci, Covid-19 pandemisi sırasında ülkelerin sınırlarını uzun süreli kapatması, bazı sektörlerde üretimin yavaşlaması hatta durması, lojistik sorunlarının artması ile tüm dünyada tedarik zincirleri kopma noktasına geldiğine dikkat çekti.

“ALIM GÜCÜ HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR”

 

Değirmenci, “Bu dönemde özellikle tarımın yetersiz olduğu ülkelerde boş market rafları ve uzun kuyruklar hala hafızamızdadır. Ülkemizde de yaşanan yüksek enflasyon ortamı farklı bir boyutu ile halkımızın gıda güvencesini tehlikeye atmaktadır. Yanlış tarım politikaları, ekonomik belirsizlik ve gıda fiyatlarındaki durdurulamayan fiyat artışları artık temel gıdalara dahi ulaşılmasını güç hale getirmiştir. Maaş artışlarına rağmen alım gücünün sürekli olarak düşmesi halkımızı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya getirmektedir. Merdiven altı işletmelerin engellenmemesi, bazı üreticilerin ürün kalitesini düşürmesi, maliyetler nedeniyle gıda güvenliği sistemi kurulmadan üretim yapılması nedeniyle tüketici güvenli olmayan, besin değeri düşük sağlık riski yüksek gıdaya mahkûm edilmektedir” diye konuştu.

 

“GÜVENLİ OLMAYAN GIDALAR SAĞLIĞA ZARARLI”

 

Tarım ve Orman Bakanlığının denetimleri etkin bir şekilde ve eskisinden çok daha sık yapması öncelikli zorunluluk olduğunu ifade eden değirmenci, “Ülkeyi yönetenler gıda güvenliğinin maliyetinin sağlık harcamalarından daha düşük olduğunu bilmelidir. Güvenli olmayan gıdalar hem akut zehirlenmelere yol açmakta hem de yıllara dayalı olarak kronik hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Kanser ve benzeri hastalıkların tedavisi güvenli gıda üretmenin maliyetinden çok daha fazladır. FAO ve WHO 2022 yılının sloganını “Daha İyi Sağlık için Daha Güvenli Gıda” olarak belirlemesi, konunun önemini gözler önüne sermektedir. Gıda güvenliğinin önemi anlaşılmalı ve bir an önce kamu otoritesi denetleme ve düzenleme görevini yapmak üzere alt yapısını ve insan kaynağını nicel ve nitel olarak artırmalıdır” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.