Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Açık
Mersin
26°C
Açık
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 22°C

Üretemiyor, kazanamıyor. Çiftçi mutsuz ve umutsuz

Üretemiyor, kazanamıyor. Çiftçi mutsuz ve umutsuz
15 Mayıs 2022 13:22
348
A+
A-

Mersin Tarım Platformu Bileşenleri , Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Platform açıklamasında “Çiftçiler üretimden çekilirken ekilmeyen topraklar geri döndürülemez biçimde ekilebilir niteliğini kaybediyor ya da betona gömülüyor. Ülkemizdeki çiftçilerimiz mutsuz ve umutsuz ”denildi.

 

 

Mersin Tarım Platformu, Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Mersin Ziraat Odası önünde bir basın açıklaması yaptı.  Açıklamayı, Mersin Tarım Platformu adına Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim okudu.

Türkiye’de çiftçilerin tarlalarına gübre atmakta ve ürettiklerini değerine satmakta zorlandığını söyleyen Birim, “Yalnız gübrenin değil, benzinin, mazotun, elektriğin, doğalgazın, suyun ve hayvan yeminin, tüm tarımsal girdilerin fiyatına her geçen gün yeni zamlar geliyor.

Çiftçiler üretimden çekilirken ekilmeyen topraklar geri döndürülemez biçimde ekilebilir niteliğini kaybediyor ya da betona gömülüyor. Bir zamanlar kendine yeterli olmakla övünen ülkemizde artık bir kaç ürün dışında tüm ürünlerde ithalata bağımlılık maalesef artıyor.

Bu duruma hiç kuşkusuz izlenen yanlış tarım politikaları sonucunda geldik. Çiftçiye verilen desteğin ziyan olduğunu düşünen, “üretmezlerse üretmesinler, dışarıdan daha ucuza alırız” diye ahkâm kesen, devletin yıllar boyu geliştirdiği tarımsal işletmeleri yok pahasına satan ya da kapatan, yanlış politika uygulayıcıları, artık 1980’li yıllardan bu yana verdikleri zararın telafisinin zor olduğunu biliyorlar” diye konuştu.

“FİYATLARIN YÜKSEKLİĞİ ÇİFTÇİMİZİN BELİNİ BÜKÜYOR”

Birim, “Yoğun tarım potansiyeli yüksek olan Mersin’de sera ve açık sebzecilik, bahçecilik, bağ, bostan ve tarla ziraati yapılmakta, tarımsal girdi fiyatlarının yüksekliği çiftçimizin belini bükmektedir.

Oysa içinden geçtiğimiz bu ekonomik dar boğazdan kurtulmanın tek reçetesi küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin ve üreticilerin bir araya gelerek oluşturdukları kooperatiflerin desteklenmesinden geçmektedir” dedi.

 

“ÇİFTÇİ NE EKECEĞİNİ ŞAŞIRDI”

 

Buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, pamuk gibi ürünlerde dışa bağımlılık arttığını ve Çukurova’da hasat dönemi yaklaşmış olmasına karşın alım fiyatları açıklanmadığını vurgulayan Birim, “Üretim planlaması olmadığı için çiftçi ne ekeceğini şaşırmış durumda. Tam hasat döneminde fiyat açıklanacağı sırada “sıfır gümrüklü ithalat”ın önünün açılması korkusu çiftçinin üretim yapmasını engelliyor. Üretilen ürünün alım garantisi yok. 

Üretim planı olmadığı için çiftçi hangi ürünü ekeceğini bilemiyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra dünyada hem buğday ve ayçiçeği gibi önemli tarım ürünlerinde hem de petrol ürünü olan tarımsal girdilerde arz-talep piyasaları karışmış durumda.

Tarım ve gıda alanında yaşanan sorunlar da bellidir, çözüm önerileri de bellidir.  Bu kapsamda; öncelikle tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke düzeyinde “Arazi Kullanım Planlaması” yapılmalıdır.

Ülke ve bölgeler düzeyinde büyük ova koruma alanları başta olmak üzere korunan ve sulanan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği, üretim sürekliliğini sağlayacak ve Tarım Kanunu’na göre belirlenen zamanında ödenecek somut desteklerle yönlendirilecek “Tarımsal Üretim Planlaması”na geçilmelidir. Ülke düzeyinde “Tarımsal Üretim Seferberliği” ilan edilmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli, ucuz kredi olanakları oluşturulmalı, artırılacak ürün ve girdi destekleri üretime ve üretene zamanında verilmelidir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.