156 yıldır dinmeyen acı: Çerkes sürgünü
21 Mayıs 1864’te, çarlık Rusya’sı tarafından anavatanlarından koparılan, bir kısmı göç yolunda Karadeniz’de boğularak hayatını kaybeden, bir kısmı başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerine yerleşen Çerkeslerin torunları, büyük sürgünün 156. Yılını anıyor. Sürgün sırasında hayatını kaybedenler aralarında Mersin’in de olduğu birçok ilde farklı etkinliklerle anılıyor.
Çarlık Rusya’sının, 1864’te, Çerkeslerin anavatanında gerçekleştirdiği katliamın ve büyük Çerkes göçünün üzerinden 156 yıl geçti.
Çarlığa karşı bağımsızlık mücadelesi veren Çerkeslerin sivil yerleşimlerini hedef alan Rus çarlığı, köylerde katliamlar ve göç ettirme politikaları uygulamış, binlerce aile Karadeniz üzerinden Anadolu topraklarına ulaşmış, birçoğu o göç yolunda hayatını kaybetmişti.
Kafkas Dernekleri Federasyonu, aralarında Mersin’in de olduğu birçok ilde sürgünde hayatını kaybedenleri anıyor. Federasyonun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
‘Anavatanımıza dönüş haklarımız kabul edilmeli’
“21 Mayıs Çerkeslerin tarih bilincinin temel taşlarından biri, Çerkes kimliğinin, Çerkes kalma mücadelesinin en önemli hareket noktasıdır. Biz Çerkesler anavatanda ve diasporada temel insan haklarının güvence altına alınması ve korunması, anavatanımıza dönüş haklarımızın kabul edilmesi ve anavatan topraklarında Çerkes nüfusunun çoğunluk olması, sürgün ve soykırım sonucu uğradığımız tarihsel haksızlığın etkilerinin telafi edilmesi için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.”
Çerkes kardeşlerimizin 156 yıldır, dinmeyen acılarına olurken, sürgün esnasında kaybettiğimiz kardeşlerimizi rahmetle anarım.